A Pécsi Hasadék Munkacsoport 2016-ban lesz 20 éves (EN)

0

Tisztelt Kollégák!

Hazánkban évente közel 150-160 újszülött jön a világra ajak- és/vagy szájpadhasadékkal. E súlyos és összetett fejlődési rendellenesség megfelelő kezelés nélkül testileg, lelkileg megnyomorítja viselőjét, megnehezíti társadalmi beilleszkedését, esetenként azt lehetetlenné teszi.

Az anomália eredményes kezeléséhez nem elegendő önmagában a szükséges számú és képzettségű szakember, hanem elengedhetetlenül szükséges ezek rendszeres, összehangolt, a betegek érdekeit és egymás kezelési szempontjait figyelembe vevő együttműködése.

hasadek

Pécsett 1996-ban a Gyermekklinika vezetésével alakult a Pécsi Hasadék Munkacsoport, zömében olyan szakemberekből, akik ezen betegek kezelését már korábban is végezték. A team tagjait alkotó orvosok (audiológus,a hasadékos betegek sebészi kezelésében járatos gyermeksebész, orr-fül-gégész, orthodontologus, logopedus, maxillofacialis sebész, esetenként egyéb specialis szakember) havonta egy alkalommal találkoznak, és közösen vizsgálják meg az új betegeket és értékelik a Munkacsoport által már kezelt gyermekeket, valamint végzik ezek ellenőrző vizsgálatait.

Évente kb. 25-30 primer korrekcióra szoruló csecsemővel,gyermekkel bővül a team által ellátott betegek száma, amely a gondozottakkal együtt jelenleg már meghaladja a 700-at. A havonkénti találkozásokon túlmenően a Munkacsoport tagjai a közösen elfogadott elveknek megfelelően önállóan végzik munkájukat.

Örömmel mondhatjuk, hogy mind a betegek és szüleik, mind a családi orvosok, továbbá a munkacsoport munkáját megismerő külföldi szakemberek egybehangzó véleménye alapján minőségileg javult az ajak és szájpadhasadékkal született gyermekek ellátási színvonala Dél-Dunántúlon.

Ebből az alkalomból tisztelettel meghívjuk és szeretettel várjuk 2016. május 6-án tartandó ünnepi tudományos ülésünkre, Pécsre, az MTA Pécsi Akadémia Bizottság Székházába.

A szimpózium pontszerző, 5 akkreditációs pontot ad a fogorvos, fogszakorvos, gyermeksebész, gyermekorvos, fül-orr-gégész kollégáknak.

Dr. Vástyán Attila
PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika

Prof. Olasz Lajos
PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Prof. Pintér András Emeritus Professzor
PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika

Dr. Nagy Ákos
PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Share.