Éger István MOK elnök az alapellátás problémáiról

0
“A fogorvoslásnak a vert helyzete, mint egy népegészségügyi alapkérdés egy évtizedes múltra tekint vissza, ezen változtatni kell”

Rekordszintre nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. A még aktív gyógyítók kétharmada nyugdíjas korú vagy öt éven belül nyugdíjba megy. Így 2200 praxis sorsa kérdéses.  A Háziorvosok Országos Szövetségének elnöke szerint a megoldás az lehetne, ha a háziorvosok jövedelmének szintjét olyan magasra emelnék, mint amennyit egy szakorvos egy kórházban tud megkeresni. A statisztika szerint, míg 2015 júliusában 230 tartósan betöltetlen praxis volt az országban, idén augusztusra ez a szám 317-re nőtt, annak ellenére, hogy a kormány 30 milliárd forint pluszpénzt tett a rendszerbe.  Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara elnökét kérdezte elsőként a közellátást végző alapellátó fogorvosok és az államtitkár szerdai megbeszéléséről a Hír TV Newsroom című műsora.

Éger István elmondta, az alapellátás és benne a fogorvoslás helyzete örökzöld téma, már egy évtizedes múltra tekint vissza, számtalanszor felvázoltuk már a problémákat. “Politikai döntés kellene hozzá, úgy látom, a szakpolitikai megértés meg van, készül a miniszter úrnak egy újabb anyag. Nagyon remélem, hogy ennek következtében lehetővé válik, hogy 2018-tól a fogorvosok a háziorvosokkal egy megítélés alá essenek, hiszen ugyanolyan fontos szereplői az alapellátásnak, s nem csak közvetlenül a fogbetegségek, hanem a daganat felismerés vagy a gyomor-bélhuzam betegségeit tekintve is népegészségügyi jelentőségük van.”

A javaslatokról szólva Éger István elmondta, jelenleg egy közfinanszírozott fogászati praxis havi bevétele minimum a fele, de inkább csak 45-48 százaléka annak, mint amennyibe az ellátandó feladat kerül. Ezért kénytelen pluszmunkával előteremteni az alaptevékenység veszteségének pótlását.

Az elnök kifejtette: gyorsan és határozottan kell vonzóvá tenni a háziorvosi pályát. Ezt pedig béremeléssel, és a 25 éve várt hatásköri lista elkészítésével lehet elérni. „Ha későn kezdenek hozzá és nem kellő gyorsasággal, hanem csak egy ilyen lassú, lépésről-lépésre való felzárkóztatással, akkor hiába lesz mindaz ami egyébként teljesen úgy van ahogy ön idézte. Nagyon szépen fejlesztenek most, hiszen jövőre lesz a negyedik év amikor újra megint 130 ezer forint per hóval nő a praxispénz. Igen, csak még mindezzel együtt sem érte el azt a jövedelmi szintet sem, ami a hivatalos közalkalmazotti, egészségügyi bértáblába egy azonos korú és szakképesítésű orvosnak egy kórházban vagy egy szakrendelőben jár” – emlékeztetett Éger István. 

A HírTV teljes interjúja itt megtekinthető

Forrás: www.mok.hu

Megosztás