Budapesten van a legtöbb betöltetlen praxis

0
A FŐVÁROSBA KELL A LEGTÖBB FOGORVOS

A szakemberhiány már másfél évtizede komoly problémát jelent, a hazai ellátásban az első megrázkódtatást a 2004-es európai uniós csatlakozás jelentette. Több helyen, például a Zala megyei Lentiben, a borsodi Putnokon és Abaújkéren vagy a Bács-Kiskun megyei Izsákon azóta sem tudják kiadni a több mint egy évtizede betöltetlen háziorvosi praxisokat. Vannak azonban ennél is régebb óta üresen álló praxisok, a 12 ezres lélekszámú Bátonyterenyén például már 1999 óta nincs fogorvos.

A 2010-es évek közepére már olyan megyeközpontokban is háziorvos-hiány mutatkozott, mint Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár vagy Szekszárd. A betöltetlen orvosi helyek miatt ugyancsak kirívóan rossz helyzetben van Észak-Magyarországon Ózd, ahol három gyermek- és egy felnőttháziorvos, továbbá egy fogorvos hiányzik.

A betöltetlen fogorvosi és háziorvosi praxisok listája jelentős eltérést mutat. Míg háziorvosból leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van hiány – ahol 44 betöltetlen praxist számolnak -, addig  a fogorvosok esetében a hiánylistát a főváros vezeti (33 betöltetlen állással), de az élmezőnyben található Győr-Moson-Sopron megye is (16-tal). A feltűnően nagy számban betöltetlen budapesti fogorvosi állások többsége a Józsefvárosban található.

A betöltetlen fogorvosi praxisok listája itt megtekinthető.

Forrás: http://www.hazipatika.com/hazipatika_pro/korhazi_ugyek/cikkek/nem_hinne_hol_hianyzik_a_legtobb_fogorvos/20170530141506 és http://www.oali.hu/praxiskezelo-nyilvtartas/tartosan-betoltetlen-korzetek/108-tajekoztato-a-tartosan-betoeltetlen-fogorvosi-koerzetekrol#lista_fog

Megosztás