Díjátadó és köszöntés, 2022. február 15.

 

 

Az esemény háttere

A Magyar Fogorvosok Egyesülete elkötelezett a magyar nyelvű fogorvostudomány fejlődése és megőrzése iránt, ezért folyóiratunk immár csak digitálisan megjelenő lapjainak elérhetőségét célunk a magyarajkú fogorvosok köztudatába minél inkább bevezetni. Ezen cél érdekében 2021-ben pályázatot adtunk be, támogatást nyertünk. Így a magyar nyelvű írásbeliség gyarapítása és a kultúraközvetítés ösztönzése témájában az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség FIT-SN-2021 kódszámú pályázata segítségével támogathatjuk 2021 januárja és 2022 áprilisa között folyóiratunk láthatóságát.

Ezen pályázat segítségével alkalmunk nyílt meghívni határon túli magyar szerkesztőbizottsági tagjainkat: Prof. Székely Melindát és Prof. Matekovits Györgyöt, így a romániai magyar kollégákkal korábban is hosszú évek óta fennálló jó kapcsolatra építve most még erősebben támogathatjuk a magyar fogorvostudomány közvetítését nem csak határainkon belül, de azokon túl is.

 

MFE tagtársaink, és a fogorvostudomány iránt érdeklődő nagyközönség számára 2022. február 15-én délután 14 órától egy online közvetített díjátadót rendeztünk.

 

Díjátadónkon, melyet az MFE facebook oldalát (https://www.facebook.com/MFEHDA) felkeresve nézhették meg élőben, és azt ugyanitt visszanézhetik, a Fogorvosi Szemle főszerkesztője, Prof. Hermann Péter köszöntötte a személyesen, Zoomon és Facebookon jelen lévő közönséget. Az eseményen a vírushelyzet miatt személyes jelenléttel csak korlátozott számú meghívott vett részt, az esemény a díjátadót követően zártkörű szerkesztőbizottsági ülésként folytatódott, melyhez az azon szerepet vállaló meghívottak zoom linken kapcsolódtak.

 

Köszöntés

 

A közönség számára nyilvános eseményen Prof. Hermann Péter főszerkesztő köszöntötte a jelen, 2022. márciusi lapszám tematikus mellékletének két határon túli magyar társszerkesztőjét. Vendégünk volt Budapesten Prof. Székely Melinda és Prof. Matekovits György a Marosvásárhelyi és Temesvári Egyetemek Fogorvostudományi Karairól.

A határon túli meghívott vendégek a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara részére számos példányt felajánlanak közösen szerkesztett kiadványukból, a magyar-román-angol fogorvosi szakszótárból.

Matekovits Professzor Úr megható köszönőbeszédében mesélt a Fogorvosi Szemle szerepéről saját szakmai életében. Mesélt arról, a magyar nyelven való tanulás, továbbképzés, a fogorvosi szakma magyarul történő művelése hogyan volt számára lehetséges Erdélyben a hatvanas években, melyekhez folyóiratunk hozzásegítette:

„Én csak azt csináltam, amit a magyarságom diktált. Ugyanis a hatvanas években, amikor egyetemet végeztem, rezidenskedtem, az ismerőseim és a barátaim a kabátjuk bélésébe bevarrva hozták át a Fogorvosi Szemlét, mert a határon a magyar nyelvet nagyon nem szerették. Én ezekből a cikkekből ami abban az időben megjelent, emlékszem még, nekem mind megvan otthon, (szerencsére a nyolcvanas évek közepétől már elő lehet fizetni és jártattam rendszeresen), ott tanultam meg, hogy milyen kifejezés mit is takar. Mert én románul végeztem az egyetemet, és egy csomó kifejezést csak tükörfordításként használtam… tehát elsősorban Önöknek szeretném megköszönni ezt a megtiszteltetést, hogy gondoltak rám, kinyújtották felém a védő kart, amire nagy szükségünk volt mindig. Mert nekünk az anyaország jelentette azt a gondolkodásmódot, amiből kitűnt, hogy Önök is tudják, hogy vagyunk. … És így in memoriam megköszönöm Bocskay Professzor úrnak és Bánóczy Professzor asszonynak, hogy ők voltak a nagy mestereim, akiktől végtelenül sokat tanultam, és főleg a szép magyar szót tőlük tanultam. „

 

Befejezésképpen professzor úr egyik kedves barátjától, Kányádi Sándor költőtől idézett:

„Mi nem határon túli magyarok vagyunk, hanem határtalanul magyarok.”

 

Köszönjük Professzor Asszonynak és Professzor Úrnak, hogy segítségükkel jöhet létre a Fogorvosi Szemle márciusi számának melléklete, és köszönjük nekik, hogy a magyar nyelv művelésével határok nélkül járulnak hozzá a fogorvostudományhoz.

 

Díjátadás

 

A köszöntéseket két követően díjat adunk át a 2021 évben legtöbb olvasót elérő cikk szerzőinek, hiszen a 2021-es évtől kizárólag online megjelenő folyóirat statisztikai kimutatásainak köszönhetően összesíthettük a digitálisan megjelenő közlemények olvasottságát.

 

A két cikk, melyek díjat vehettek át:

 

A Fogorvosi Szemle legolvasottabb, 2021-ben megjelent közleményének járó díjat 

Radnai Márta, Marada Gyula, T. Szabó Veronika, Tarjányi Tamás és Baráth Zoltán:

Részleges kivehető fémlemezes pótlások tervezése a gyakorlatban I.

című közleménye nyerte el.

 

Fogorvosi Szemle legolvasottabb tudományos közleménye a 2021-es évben elnevezésű díjat

Miklós Réka, Forgó Kristóf, Komlós György, Joób-Fancsaly Árpád és Ács Nándor: 

Várandósság és gyógyszerek: Hogyan kezeljünk állapotos pácienseket a fogászati rendelőben? (2019)

című közleménye nyerte el.

 

Gratulálunk a szerzőknek, és kívánunk olvasóinknak további hasznos elmerülést a tudományokban!

 

Elő adásunkat itt nézhetik vissza: https://www.facebook.com/MFEHDA/videos/487261269448216

Instagram fiókunk: https://www.instagram.com/fogorvosiszemle/  

 

Fogorvosi Szemle
Magyar Fogorvosok Egyesülete

 

Fotók: Dr. Róna Virág

 

magyar