In Memoriam Dr. Zsoldos Péter

 

DR. ZSOLDOS PÉTER

(1957-2020)

 

 

Hivatása teljesítése közben ismét elment közülünk egy nagyszerű kolléga. Egy pénteki napon még fogorvosi asszisztenseket vizsgáztatott, a vizsga befejeztével szólt, „ most hívjatok mentőt!”

Egy ideje egyezkedett a szívével, de mikor a kórházba vitte a mentő, kiderült, hogy egy addig fel nem ismert, gyógyíthatatlan betegség támadta meg. A műtét előtt még bizakodott, de a sors másképpen gondolta.

Rendkívül mozgalmas, változatos szakmai élete szekszárdi identitásából fakadt, a zene, a szőlő, a sport és a szakma szeretete végig kísérte pályafutását.

1978-ban diplomázott a SOTE Fogorvos tudományi Karán. Ezt követően fogszakorvosi majd fogszabályzó képesítést szerzett.

Fogszakorvosként és fogszabályzó szakorvosként 1988-ig Szekszárdon dolgozott, 1989-től a budapesti Madarász Kórház fogszabályzó szakorvosa, majd a Fővárosi XIII. ker. Tanács csoportvezető főorvosa. 1991-től a monori Járási Szakorvosi Rendelőintézet Fogászati és Szájsebészeti Osztályának vezető főorvosa, majd megbízott igazgató főorvos.

1996 ban hozta létre Budapesten a Dentquard Fogászati Magánklinikát, amely  akkreditált magánintézeti képző és vizsgahelyként elsők között biztosított lehetőséget fogorvosi rezidensek számára gyakorlati követelmények teljesítésére. Mindemellett elévülhetetlen érdemeket szerzett a klinikai szájhigiénikusok és  fogászati asszisztensek elméleti, gyakorlati képzésében és vizsgáztatásában.

Az országos Vizsgaelnöki Grémium tagjaként, hosszú éveken át, az ország számos városában vizsgáztatott. Vizsgaelnöki stílusát hallgató barát, empatikus hozzáállás és kiváló humor jellemezte. Feszültség oldó képessége utánozhatatlan volt. 

Klinikáján a gyógyító és oktató tevékenységek műszaki-technikai, valamint humán háttér feltételeit nagy szakmai elkötelezettséggel, évek alatt, magas szakmai színvonalra fejlesztette, a digitális röntgen diagnosztika, a fogszabályzás, implantológia, parodontológia, gnatológia, fogsebészet, lézergyógyászat és a digitális oktatás területein egyaránt.

Nyitott , közvetlen stílusa miatt sokan szerették, rengeteg barátja volt a  szakma, a sport, a zene vonzás köreiből, A szakmai kongresszusok társasági rendezvényeinek bohém,  meghatározó személyisége  volt. Egyénisége, kiemelkedő kosárlabda tudása valamint sport teljesítményének elismertsége a Medikus Kupák  történetében el nem felejthető nyomot hagytak.

Egész életét meghatározta családjának szeretete és a családról való gondoskodás. Feleségével együtt három nagyszerű leánygyermeket neveltek fel nagy szeretetben. Kilencedik unokája megszületését már nem érhette meg. Leányait szakmai elkötelezettségre nevelte, Petra leánya fogorvosként őrzi édesapja szakmai hagyatékát.

Vigasztalhatatlanul gyászolják: családja,felesége, három lánya, nyolc unokája, valamint barátai, kollegái, sporttársai. Most már megpihenhet! Nyugodjon békében!

 

Dr. Sághy Tamás

 

 

magyar