MFE részvétel az egészségvédelmi szűrőprogramban

 

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a lakosság számára térítésmentesen biztosítja a szűrővizsgálatok elvégzését a legmodernebb eszközökkel.

A program 76 szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által kordinált rendezvényként valósul meg. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2020-2022 időszakban a gyermekekre, fiatalokra, családokra fokuszál. A Program szorosan igazodik az Európai Uniós irányelvekhez, a WHO és az ENSZ világnapi eseményeihez.

A Rendezvény keretein belül a Magyar Fogorvosok Egyesülete felkérést kapott fogászati szűrővizsgálat elvégzésére. 2020. október 25-31 között a többi szűrővizsgálattal párhuzamosan fogászati szűrővizsgálat is történt melynek célja általános fogászati állapotfelmérés és szájüregi daganatok korai felismerése voltak.

A fogászati szűrővizsgálat fő szervezője Dr. Nagy Katalin egyetemi tanár, az MTA doktora, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke volt. Elnökasszony felkérte a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetét mint kiemelt fogászati népegészségügyi intézetet, hogy a szűrővizsgálathoz biztosítsa a megfelelő orvosi hátteret. Dr. Németh Orsolya Ph.D. egyetemi docens, intézetigazgató örömmel vállalta a gyakorlati lebonyolítást. A szűrőbusz fogászati vizsgáló részében minden nap más szűrővizsgálatban jártas kolléga várta a vizsgálatra jelentkezőket előre bejelentkezés alapján fél órás bontásban. A szűrővizsgálat kivitelezése mindenben megfelelt a nemzetközi standardnak, befejeztével a vizsgált személy írásban kapta meg a vizsgálat eredményét. A szűrővizsgálat lebonyolítása során folyamatosan betartásra került a COVID-19 pandémia fogászati protokolljában előírt védőeszközök szabály szerinti használata.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja összehangoltan kerül kivitelezésre az országos szakfelügyelet fog- és szájbetegségek szakirány szűrőprogramjával melynek lényege, hogy a szűrővizsgálatot mindig személyre szabott egyéni prevenciós képzés és foglalkozás kísérje, így a szűrés egyben szájhigiéniás képzést, és az orális egészségtudatos magatartás kialakítását is szolgálja.

 

Dr. Németh Orsolya

MFE felügyelő bizottsági tag

budapesti szakfelügyelő főorvos

 

Dr. Kivovics Péter

MFE elnökségi tag

országos szakfelügyelő főorvos

magyar