Orvosok operája - Donizetti: Az ezred lánya - Erkel Színház 2022.01.16

Orvosok operája - Donizetti: Az ezred lánya - Erkel Színház 2022.01.16.

 

1858. január 17-én közölte a frissen indult Orvosi Hetilap annak a cikksorozatnak első részét, amely egy bizonyos Semmelweis Ignác magyar orvos gyermekágyi lázzal kapcsolatos megfigyeléseit és javaslatait tartalmazta. Ehhez a magyar orvostörténetben kiemelkedő fontosságú dátumhoz kötődően invitáltuk már 2016-ban is az Erkel Színházba a különböző orvosszervezetek képviselőit, tagjait: a köztudottan és hagyományosan a zenével legközelebbi viszonyt ápoló értelmiségi csoport töltse meg ezúttal is – és még sok éven át mindig e napon vagy ennek közvetlen közelében – a hatalmas nézőteret, ezt kívánjuk most is. Indulásképp Kovalik Balázs Turandot-rendezése került a doktorok elé, azután egy másik nagyprodukció, az Aida, majd egy klasszikus előadás, Puccini Toscája, 2018-ban pedig a gyógyítókat egy tradicionális nagybalettre, a Giselle első előadására invitáltuk. 2020-ban egy igazi különlegességet kínáltunk: a Figaro lakodalmát a sármos uruguayi világsztár basszbariton, Erwin Schrott főszereplésével. És bár a járvány nem engedte, hogy 2021-es ajándékként átadjunk egy-egy 20. századi és harmadik évezredi magyar egyfelvonásost, ezúttal Donizettivel kárpótoljuk az említett pandémia miatt az elmúlt években oly sokat dolgozó és küzdő orvosközösséget.

 

Köszöntőt mond: Prof. Dr. Polgár Csaba főigazgató (Országos Onkológiai Intézet)

Házigazda: Ókovács Szilveszter főigazgató

Partnereink: Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, Magyar Orvosi Kamara

 

Az előadás helyszíne:

Erkel Színház

1087 Budapest, II. János Pál pápa tér 30.

Megközelítés tömegközlekedéssel: M4 metró II. János Pál pápa tér megálló.

 

Időpontja:

2022. január 16. 19:00

 

Jegyárak: 7900Ft / 6400Ft / 3300Ft

melyből az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak 50 % kedvezményt biztosítunk

 

Jegyek igényelhetők a jegy@opera.hu e-mail címen, a tárgyban kérjük feltüntetni ORVOSOK OPERÁJA jeligét. Megrendelésüket visszaigazoló e-mailben véglegesítjük. Kérjük a jegyeket legkésőbb az előadás előtti napon 17 óráig vegyék át bármely jegyértékesítő pontunkon: http://www.opera.hu/kapcsolat 

 

 

Gaetano Donizetti

Az ezred lánya

Vígopera két felvonásban, prózai jelenetekkel, francia és magyar nyelven, magyar és angol felirattal

 

A 21. tüzérezred mindeneslánya, Marie, kisgyerekként elveszett és a francia hadseregben nőtt fel. Nem tud arisztokrata származásáról, beleszeret egy tiroli parasztfiúba. Amikor megjelenik Berkenfield márkiné, hogy Marie-t magával vigye, a lánynak választania kell a két világ között. A napóleoni háborúk alatt játszódó Az ezred lánya a maga korában az egyik legsikeresebb Donizetti-opera volt, és aztán az egész 19. században ez volt minden koloratúrszoprán énekes álma. 1838-ban a zeneszerző megunta az itáliai cenzúrával való örök küzdelmet, és Párizsba költözött, ahol tehát megírta első francia nyelvű, prózai jelenetekkel dúsított, vígoperáját, melyben sokkal inkább a francia opéra comique sajátosságait és komponistáit követte. Operája elfogulatlan szerelmes levél Franciaországnak – és az ország viszonozta ezt a szerelmet: Az ezred lányát minden évben előadták július 14-én, Bastille-napon.

 

További információk a letölthető csatolmányban találhatók. 

 

LETÖLTHETŐ CSATOLMÁNY: 
magyar