A Fogorvosi Szemle népszerűsítése

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség 2021-ben hirdetett pályázatán támogatást nyert a Magyar Fogorvosok Egyesületének „A Magyar Fogorvostudományért” című projektje. A magyar nyelvű írásbeliség gyarapítása és a kultúraközvetítés ösztönzése témájában kiírt, FIT-SN-2021 kódszámú pályázat segítségével egyesületünk hat pilléren folytatott munkát az immár csakis online elérhető folyóirat népszerűsítésének céljával.

 

  1. Digitális olvasottságunk 2000 megnyitás fölé való emelése
  2. Grafikus által készített népszerűsítő plakát postai terjesztése
  3. Közösségi médiafelületeink fejlesztése, új felület létrehozása
  4. Weboldalunk, a Fogorvosi Szemlét tartalmazó OJS-oldalunk fejlesztése
  5. Tematikus kiadvány szerkesztése
  6. Nyitott szerkesztőbizottsági ülés és díjátadó megrendezése

 

  1. Digitális olvasottság növelése

A Fogorvosi Szemle című tudományos folyóirat 2021-es első, kizárólag online megjelenő lapszámaiban szereplő cikkeit az OJS rendszerén belül elérhető statisztikák alapján a pályázatban szereplő tervek megvalósításának előkészítő időszakában, 2021 márciusában és 2021 júniusában mindössze 1277 (március) és 1137 (június) alkalommal nyitották meg. Pályázatban szereplő célunk az volt, hogy az olvasottságot 1200-ról 2000 fölé emeljük, ami a statisztikák alapján egyértelműen alátámaszthatóan sikeres volt: 2021 decemberében 2652, 2022. februárban pedig 4388 megnyitást értünk el. A szerkesztőségbe érkező cikkeket illetően szintén jelentős fellendülés tapasztalható, mind a haza, mind a határon túli szerzők (immár angol nyelven is lehetséges a publikáció) számos kéziratot nyújtanak be, így elmondható, hogy két-három lapszámnyi várakozás is elképzelhető a cikkek megjelenéséig.

 

 

2. Figyelemfelhívó plakátanyagok terjesztése

Célunk volt, hogy a magyar fogorvostudományt művelő közönség figyelmét felhívjuk a folyóiratra, ezért grafikai tervezés után nyomdai előállítással négy féle méretben (A5, A4, A3 és A2) készíttettünk, összesen 618 darab plakátot, melyeket Magyarország területén, és Romániában terjesztettünk. A négy magyar fogorvosi képzőhely (Szeged, Pécs, Debrecen és Budapest) mellett a főbb egyetemi, kórházi, és központi könyvtárakba is postáztunk a plakátból 2022 februárjában és márciusában.

 

 

A magyarországi terjesztés mellett segítségünkre volt két Romániában élő szerkesztőbizottsági tagunk abban, hogy Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Szatmárnémetiben is több tudományos eseményen és intézményben megjelenjenek anyagaink. Így kerültek ki a Fogorvosi Szemle plakátjai a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem Integrált Központjában, a Studium- Prospero Alapítványnál, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetségnél, az Erdélyi-Múzeum Egyesületnél, és a XXIX. Tudományos Diákköri Konferencián is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Közösségi média

Két alapvető célkitűzésünk közös pontja volt a Fogorvosi Szemle közösségi médiában való megjelenésének fejlesztése. Manapság ugyanis a Facebook és az Instagram gyakrabban látogatott felületek, mint az OJS vagy a weboldalak, így mind a 35 év alatti korosztály, mind az ennél idősebb magyar fogorvosok elérésére hasznos stratégiát indítottunk. Hosszas tervezést követően 2021 decemberében egy, 35 év alattiak számára adódó pályázatunk hirdetésével kezdtük az új arculatunk és stratégiánk használatát. Erre kapott visszajelzéseinket visszaforgatva finomított stílussal, kész kommunikációs tervvel vágtunk neki a 2022-es évnek. Kommunikációs tervünk része volt az is, hogy Instagram-fiókot hoztunk létre a Fogorvosi Szemlének, ez magában foglalt egy linktree linkgyűjteményt is, és stratégiát állítottunk össze 2022 májusáig rendszeres posztok megjelenítésével mind az Instagramon, mind a Facebookon. Stratégiánk két oszlopra épült: február 10-ére tervezett szerkesztőbizottsági ülésünk, majd a márciusi lapszám megjelenése köré. Annak érdekében, hogy a két oszlopeseményre való érdeklődést kialakítsuk, rendszeres posztokkal fokoztuk a Fogorvosi Szemle iránti érdeklődést, növeltük az Instagram-fiók követinek számát. Grafikus és közösségi médiaszakértő tanácsadásával és munkájával a közösségi médiában való felhasználásra összesen majdnem 100 vizuális anyagunk készült el. Ezek között voltak a modern formátumok és méretek: Facebook-posztok, Facebook-borítók, weboldalra való hírborítók, Instagram-bejegyzések, Instagram és Facebook történetek is.

Instagram fiókunk követettsége egyre növekedett; 217 követőre tettünk szert, Facebook-oldalunkat is egyre többen kedvelték, és az újonnan kialakított arculattal megtervezett posztjaink szép láthatósággal büszkélkedhetnek: az átlagos 250-1000 ember helyett alkalmanként 2-3 ezer emberhez is eljutottak. A Facebook által kínált, hirdetést kiemelő lehetőséggel élve 8188 embert ért el az a hírünk, hogy online, nyíltan olvasható a folyóirat márciusi, tematikus lapszáma. Ennek következtében 200, értékes kattintást is szereztünk: az OJS-en a kiemelés időszakában ennyien nézték meg a cikkeinket.

4. Honlapfejlesztések

Ugyan a modern trendek követésére több időt és erőforrást szántunk, általános weboldalunk és a folyóirat felületének fejlesztésében sem álltunk meg. Weboldalunkon folyamatosan frissítettük híreinket, valamint a fiatalok számára leginkább vonzó díjazások felületet, melyre a frissen átadott díjakról képekkel és nevekkel tettük személyessé és vonzóvá a fiatalok számára a betekintést.

A Fogorvosi Szemle OJS oldalán is aktiválásra került az irodalomjegyék rögzítésének lehetősége. Ezáltal a DOI azonosítók közvetlenül elérhetőek lesznek a CrossRef adatbázisában, amelyben így naprakészen nyomonkövethetővé válik az egyes cikkek idézettsége.

Digitalizáltattuk, az Arcanum adatbázisába vezettettük a lapszámainkat naprakészen: 2019-2022 között.

5. Tematikus lapszám szerkesztése

2022 márciusában a Fogorvosi Szemle megjelenő lapszáma egy tematikus melléklettel kezdődött. A melléklet társszerkesztői Dr. Székely Melinda és Dr. Matekovits György, a lap határon túli magyar, nemzetközi szerkesztőbizottsági tagjai voltak. A társszerkesztők felkért szerzőként egy-egy cikket is írtak, mely mind a kettő a magyar fogorvosi nyelv témakörében született. Ezen kívül még egy felkért szerzőnk volt a tematikus mellékletben, Dr. Kóbor András, témába illő cikkével.

6. Nyilvános, kibővített szerkesztőbizottsági ülés

2022. február 15-én Budapesten hibrid (kis létszámban élőben látogatott, és online élőben követhető) kibővített szerkesztőbizottsági ülést tartottunk, melynek két fő meghívottja a két Romániában élő nemzetközi szerkesztőbizottsági tagunk volt. A vendégek köszöntésén túl díjak átadására is sor került: a Fogorvosi Szemle első, kizárólag online megjelenő évfolyamából a legolvasottabb cikkeket díjaztuk. Ülésünkön szeretettel hallgattuk vendégeink hálás szavait, az erről készült felvétel nyíltan elérhető Facebook-oldalunkon: https://fb.watch/dNo0w5_wIV/.

 

Köszönettel tartozunk Dr. Vályi Péter tanárúrnak azért, hogy a pályázati lehetőségre felhívta figyelmünket, és a megvalósítást támogató EMMI-nek, Petőfi Kulturális Intézetnek.

 

 

magyar