Kiss István Emlékdíj 2022

 

Kiss István Emlékdíjban részesült Prof. Dr. Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke, a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjában való szakszerű és lelkiismeretes prevenciós részvételért.

 

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja hazánk legnagyobb humanitárius formában működő egészségvédelmi programja, amely a lakosság számára ingyenesen biztosítja az átfogó szűrővizsgálatok elvégzését és a széleskörű életmód-tanácsadás lakosság közeli helyekre történő eljuttatását 76 szakmai szervezet összefogásával.
 

A XII. Népegészségügyi Konferencia keretében 2022. október 5-én egy ünnepi díjátadóra is sor került a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.  A konferencián Prof. Dr. Nagy Katalin elnök a COVID járványügyi időszakot (2020-2022) értékelte a fogorvosok szemszögéből. A Kiss István emlékdíj, amelyet az MFE elnöke nyert el, „ötvözi a szakmaiságot, a lelkiismeretes munkát, a magyar emberek iránti hűséget és gondviselést, egy díj, ami a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának a belső értékeit tükrözi, mutatja a program társadalmi fontosságát".
 

A szűrőprogramban végzett több éves munka eredménye a Szegeden és más városokban, országosan megvalósuló szájüregi daganatszűrés bevezetése. Ebbe a több évtizede fennálló programba kapcsolódott be a Magyar Fogorvosok Egyesülete, amellyel lehetővé vált, hogy a szinte népbetegségnek mondható szájüregi daganat és igen gyakori szájüregi megbetegedések felismerése időben megtörténjen a szűrőprogram során.  
 

Az egészségvédelmi szűrőprogramban Dr. Pinke Ildikó (az MFE elnökségi tagja), Dr. Németh Orsolya (MFE Felügyelő Bizottsági tag, a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgatója), valamint c. Prof. Dr. Kivovics Péter (az MFE elnökségi tagja, a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet címzetes egyetemi tanára) személyesen is és Kollégák bevonásának szervezésével is közreműködött.
 

magyar