Magyarország sikere Genfben

 

A 2022. szeptember 18-24 között a svájci Genfben megszervezett World Dental Parilamenten választották meg az ezévben lejáró mandátumú FDI-vezetők utódjait. Egyebek között a fogászat világszervezetét irányító tanács mellett az oktatási bizottságában (Education Committee) is üresedett meg hely, melyből egyiket rend szerint a vezetőségi tanács maga, egyiket az FDI naggyűlése (General Assembly) többségi szavazat útján választ meg.

 

2022. szeptember 24-én, több napos tanácskozás, több fordulós bemutatkozás után az FDI világszervezet naggyűlése az Oktatási Bizottság tagjának 10 erre a posztra nevezett szakember körül Magyarország nevezettjét, Dr. Nagy Katalint, a Szegedi Tudományegyetem professzorát, és az MFE elnökét választotta meg.

 

 

Az FDI Oktatási Bizottság figyelemmel kíséri és tanácsokkal látja el aaz FDI vezetőségi tanácsát a fogorvostudomány oktatásával kapcsolatos aktuális kérdésekben. A bizottság koordinálja és megvalósítja az FDI nemzetközi fogászati világkongresszus tudományos programját, valamint a továbbképzési programot. A bizottság 6 FDI-tagból és egy velük együttműködő tanácsosból áll.

 

 

Kiemelten nagy megtiszteltetés volt a magyar jelölt megválasztása annak tükrében, hogy a szavazatok megszámlálásának következtében milyen számos versenytárs előtt került magyar név az első helyre. Tudniillik, az FDI 130 országot képviselő mintegy 200 szakmai egyesület tanácskozási szerve. A bizottságban megüresedett helyre is tíz ország jelöltje indult, ám a jordániai, török, kóreai, szaúdi, brit, japán, német, kínai és amerikai jelölteknél is több szavazatot kapott hazánk küldöttje.

 

Büszkeséggel gratulálunk Prof. Nagy Katalinnak a megtisztelő pozícióhoz, és kívánunk sok sikert neki, hogy 2022-2025 között hazánkat is képviselve segítse a világ fogorvostudományi képzésének előmozdítását.

 

 

Bővebben az FDI-ról:

Az FDI világszerte több mint egymillió fogorvos fő reprezentatív testületeként szolgál, amelynek célja, hogy az egész világon az optimális szájüregi egészséget előmozdítsa. Az FDI az egyik legrégebbi szervezet a fogászat területén, és tagsága több mint 130 ország mintegy 200 nemzeti fogászati szövetségéből és szakcsoportjából áll.

Az FDI globális érdekképviseleti erőfeszítéseket tesz a szájhigiénés ismeretek növelésére, valamint a szájhigiéniával kapcsolatos politikai elkötelezettség és tettek megvalósítására minden országban. A szervezet célja, hogy az emberi egészséget és jólétet fenyegető szájüregi betegségeket súlyos globális egészségügyi problémaként ismerjék el és kezeljék.

Az FDI világszerte ismerteti az elismert gyakorlatokat a szájegészség és annak oktatása területén a megelőző ellátás, a diagnózis és a kezelés terén szerzett ismeretek megosztásával, valamint erre való képességet, tudást oktat a saját továbbképzési programjai, projektjei, figyelemfelkeltő kampányai és politikai nyilatkozatai révén.  Mindezeken felül az FDI tudományos kongresszusokat szervez és saját tudományos kiadvánnyal is rendelkezik (International Dental Journal) a fogászat tudományának és gyakorlatának előmozdítása érdekében.

Az FDI non-profit szervezet, amelynek központja a svájci Genfben található. Együttműködik az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) különböző szerveivel, mint például az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), valamint más nem kormányzati szervezetekkel, nemzetközi partnerekkel, kormányokkal és vállalati partnerekkel, hogy fejlesszék minden ember orális egészségét.

https://www.fdiworlddental.org/

magyar