JOHNSON & JOHNSON

Miért fordítsunk nagyobb gondot fogaink ápolására és járjunk rendszeresen fogorvoshoz?

A fogszuvasodás valamint az íny- és fogágy-gyulladás, a magyar lakosságot széles körben érintő betegségek, melyek legfőbb oka a fogak felszínére szervesen tapadó bakteriális lepedék, amit a szakemberek dentális plakknak, vagy legutóbb biofilmnek neveznek. Mindezek hátterében az áll, hogy a nem hatásos fogmosási technikák következtében a nem tisztított felszíneken egyre vastagabb baktérium rétegek rakódnak le, amely idővel a nyálban oldott sók kicsapódása miatt fogkővé alakul. A fogkövet már csak szakember tudja eltávolítani. Ezért fontos a rendszeres fogorvoshoz fordulás még akkor is, ha nincs aktuálisan panaszunk. Sajnálatos módon a magyar lakosság szájhigiéniás szokásai és rendszeres fogorvoshoz fordulási aránya lényegesen rosszabb, mint az európai átlag.

Elvileg a fogazati betegségek 80%-a helyes életvitellel, jó szájhigiéniás szokásokkal és rendszeres, hatékony fogorvosi ellenőrző vizsgálatokkal, valamint professzionális szájhigiéniás kezeléssel megelőzhető lehetne. Az időben elkezdett kezeléssel és az azt követő nagyon jó egyéni szájhigiénével a már kifejlődött betegség súlyosbodása is megállítható.

Az íny és fogágybetegség alig jár fájdalommal. Ebben különbözik a fogszuvasodástól, amely már hamar panaszokat okoz, a fog hidegre-melegre fáj. Az ínygyulladás első jele a fogmosáskor fellépő ínyvérzés. Sajnos ez a tünet a legtöbb emberben olyan téves döntéshez vezet, hogy akkor az ínyt „kímélni” kell és nem mosni. Azonban minél kevésbé mossuk fogainkat, annál nagyobb tömegben rakódik le a dentális plakk és idővel a baktériumok elmeszesedésével már fogkő fejlődik ki.

Az is beigazolódott, hogy az arra fogékony egyénekben a legjobb fogmosási technika sem előzi meg, ill. állítja meg az ínygyulladást vagy a fogágy-gyulladást.

A fogazat igen bonyolult felszínű szervünk. Több felszíne sem fogkefével, sem fogselyemmel nem közelíthető meg. Ezeken a helyeken (elsősorban a fogközökben) a bakteriális lepedék hagyományos eszközökkel, még fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével sem távolítható el teljes egészében.

A már kifejlődött szervesen tapadó vastag bakteriális plakk kémiai szerekkel sem távolítható el, mert ezek nem hatolhatnak be a több száz vagy ezer baktérium rétegéből álló masszába és nem oldhatják fel a fogkövet sem. Ezért tanácsos mindenkinek legalább évente egy alkalommal, az ínygyulladásra/ínyvérzésre hajlamos egyéneknek pedig ennél gyakrabban fogorvosi vizsgálatra és szájhigiéniás kezelésre járnia.

A tökéletesen letisztított fogfelszíneken, megfelelő fogmosási technikával (amelyet a fogorvostól vagy szájhigiénikustól tudunk megtanulni) hosszú ideig plakk-mentesen tudjuk tartani fogainkat. Ebben sokat segítenek az igazoltan plakk-ellenes szájöblítő szerek. A LISTERINE szájvíz az USA-ban már több évtizede forgalomban van, és hazánkban már széles palettája kapható a LISTERINE szájvizeknek, amelyből legutóbb már alkoholmentes formulájú (LISTERINE Zero) is forgalomban van. Klinikai vizsgálatok tanúsága szerint az illóolajokat tartalmazó LISTERINE szájvíz szembeszáll a legtöbb fogszuvasodást okozó mikroorganizmussal és az érett bakteriális plakkba is behatol. Az összehasonlító klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a mechanikai fogtisztítással párosuló napi két alkalommal végzett LISTERINE-s öblítés jelentős ínygyulladás csökkenést eredményez.

Ha meg akarjuk őrizni fogínyünk egészségét a rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett a napi legalább kétszeri fogmosást követő LISTERINE-s öblítés segít céljaink elérésében. A LISTERINE plakk- és ínygyulladás ellenes hatását igazolja az Amerikai Fogorvosok Egyesülete és élvezi a Magyar Fogorvosok Egyesületének támogatását is.

Prof. Dr. Gera István
MAGYAR FOGORVOSOK EGYESÜLETE