Az FDI nemzetközi összefoglaló jelentése

A Fogorvosok Világszövetsége (FDI) kiadta összefoglaló jelentését, melyhez a világ 94 országának fogorvosi egyesületei szolgáltattak adatokat egyebek között a továbbképzés, a működési nyilvántartás, vagy az Egészséges Száj Napja témaköreiben.

 

 

A Fogorvosok Világszövetsége (FDI) adatokat és információkat gyűjt az országok fogorvosi egyesületeitől –  teljes jogú tagjaitól - az országos kapcsolattartók segítségével. Az országos kapcsolattartók minden évben benyújtják jelentéseiket, melyek az alábbiakat tartalmazzák:

  • az egyesületek kommunikációs felületeivel és kiadványaival kapcsolatos információkat
  • kiemelt közleményeket
  • a nemzeti jogszabályok területén elért előrelépéseket
  • az egyes országokban praktizáló fogorvosok számát
  • a képzési kimeneti követelményeket
  • a működési engedélyek és nyilvántartások kérdéskörét
  • a folyamatos továbbképzést
  • a fogászati szakemberek egészségügyi nyilvántartását
  • a szakma új kihívásait
  • az Egészséges Száj Világnapjának (WOHD) összefoglalóját
  • az országos kapcsolattartók feladatait

Összesen 94 országos fogorvosi egyesület nyújtotta be a 2019. évi jelentését, melyek összefoglalásából olvashatnak alább részleteket. A teljes jelentést pedig angol nyelven letölthetik a cikk alatt.

 

Praktizáló fogorvosok száma országonként

(néhány ország adatai a jelentést beküldők közül)

India ~270000
Kína ~200000
USA 199486
Japán 104908
Oroszország 62500
Egyesület Királyság 42426
Franciaország 42217
Lengyelország 22300
Románia  21350
Csehország 8100
Magyarország 7788
Szerbia 6400
Horvátország 5158
Ausztria 5131
Szlovákia 2983
Szlovénia 1522

 

Működési engedélyeztetés és nyilvántartásba vétel

(a lista csak azokat a fogorvosi egyesületeket tartalmazza, amelyek benyújtották az éves jelentésüket)

 

Különféle szervezetek szabályozzák a fogorvosi hivatás gyakorlását a világ különböző pontjain. 88-ból 86 országban (97%) azonban a fogorvosok működése az adott országra/régióra érvényes engedélyhez/nyilvántartásba vételhez között.

Két ország fogorvosi egyesülete (3%) viszont arról számolt be, hogy országaikban a praktizáláshoz nem kötelező működési engedéllyel rendelkezni. 

Magyarországon – ahogy a jelentésben szereplő 42 európai ország közül 41-ben – a hivatás gyakorlása kizárólag működési nyilvántartásba vételt követően, működési engedély birtokában történhet. 

 

 

Folyamatos továbbképzés

A fogorvosi hivatás gyakorlása során nélkülözhetetlen szempont a modern, bizonyítékon alapuló ellátás, amely a folyamatos szakmai képzéssel biztosítható.

Ezenkívül elengedhetetlen, hogy a fogorvosok naprakész klinikai és elméleti ismeretekkel rendelkezzenek a fogászat művészetéről és tudományáról.

A fogorvosi egyesületeknek ezért nyilatkozniuk kellett az országukban folyó továbbképzésekről.

 

88 ország válaszából kiderült, hogy a folyamatos továbbképzés 60 országban (68%) – Magyarországot beleértve – kötelező, 28 országban (32%) viszont nem előírás.

 

Egészségügyi nyilvántartásba vett fogászati szakemberek

(a lista csak azokat a fogorvosi egyesületeket tartalmazza, amelyek benyújtották az éves jelentésüket)

 

Az fogászati szakemberek az ellátás széleskörű kérdéseivel foglalkoznak az egész világon. Azonban az elismert egészségügyi szakemberek listája országonként eltérő.

Az éves jelentésben 84 egyesület nyilatkozott az országában elismert szakterületekről. Az alábbi lista tartalmazza a négy legelterjedtebb szakmát, illetve az ezeket elismerő országok számát. A teljes listát a letölthető angol nyelvű mellékletben érheti el. 

Fogorvos

74

Fogtechnikus

65

Dentálhigiénikus

44

Fogászati asszisztens

26

 

Az Egészséges Száj Világnapja

(a lista csak azokat a fogorvosi egyesületeket tartalmazza, amelyek benyújtották az éves jelentésüket)

 

Minden év március 20-án kerül megrendezésre világszerte az Egészséges Száj Világnapja (WOHD), ami a legnagyobb szájegészségügyi kampány a világon. A Fogorvosok Világszövetsége (FDI) koordinálja az Egészséges Száj Világnapját, kidolgozza a kampánystratégiát és a kampány üzenetét, amelyek ezután az országos fogorvosi egyesületeken keresztül jutnak el a célközönséghez.

Az éves jelentést beadó 93 ország közül 2020-ban 82 (88%) ország fogorvosi egyesülete tett kampánylépéseket a Egészséges Száj Világnapján.

 

 

 

 

*Megjegyzés: a fenti adatokat az FDI országos képviselői nyújtották be, az információk helyességét az FDI nem ellenőrizte

 

LETÖLTHETŐ CSATOLMÁNY: 
magyar